PÅSKLOV!

Jaha då var det dags för påsk.
Idag börjar det 4 dagar långa påsklovet som kommer innehålla åtminstone ett besök till kyrkan ikväll, en övernattning med laget i Mikkeli och några innebandy matcher där. Det är mina påsklovs planer! ^^ 
 
Eftersom jag idag ska till kyrkan och ha den äran att dela ut nattvardsvinet så tog jag på lite fakta om stillaveckan,
Alla dagar har ett namn, men varför och vad är namnen på alla dagar? 
 
Söndag  - Palmsöndagen
Palmsöndagen har fått sitt namn då Jesus red in i Jerusalem på en Åsna och männskorna viftade med palmblad.
Måndag- Blåmåndagen
Färgen blå är en lugn och stilla färg och kyrkorummet kläddes ofta i blått – därifrån kommer förmodligen namnet blåmåndag.
Tisdag - Vita tisdagen
Tisdagen innan påsk kallas ”vita tisdagen”. Liksom måndagen har tisdagen fått namn från fastlagen och tisdagen kallas ibland även svartatisdag och stinnkaketisdag.
Onsdag - Dymmelonsdagen (inte askonsdag)
På dymmelonsdagen gick fastan in i ett allvarligare skede och det skulle råda stillhet och tysthet. Troligtvis härstammar ordet dymmel från det fornordiska dymbil som betyder stum (jämför med engelskans dumb).
Torsdag - Skärtorsdagen
En äldre betydelse av verbet “skära” är rena och det syftar på att Jesus (enligt evangelierna) tvättade lärjungarnas fötter just på torsdagen i påskveckan.
Fredag- Långfredagen
Enligt kristen tradition var det på långfredagen som Jesus avrättades på korset. Därför var långfredagen under lång tid en dag präglat av stort allvar. Fram till 1969 var offentliga nöjesarrangemang förbjudna i Sverige
Lördag - Påskafton
Påskafton är ingen särskild dag i kristet påskfirande. Jesus ligger i graven och väntar på att uppstå. Dock är det på påskafton som vi i Sverige började fira påsk efter den långa fastan, på samma sätt som vi firar julafton mer än juldagen och midsommarafton mer än midsommardagen.
 
// Emma
 

Kommentera här: